Friday, July 22, 2011

Dia ialah apa yang hamba Nya fikirkan tentang Nya.
Bila kita mendengar ayat di atas, kita boleh ambik kongklusi mudah bahawa kita takboleh pikir bukan bukan pasal tuhan. Kita takleh pikir yang tuhan ni itulah, inilah. Sebab tak mungkinlah otak kita yang dikatakan cuma di tahap 10% penerokaan ni, berkeupayaan nak memikirkan akan sesuatu yang sempurna. Buktinya, banyak kali sistem yang dikatakan sempurna, yang dicipta dan dinovasikan oleh generations of human, tetap menghasilkan kesan sampingan yang tak baik. Ini tidak berlaku kepada sistem atau ciptaan tuhan macam tumbuhan, sistem pencernaan, sistem ekonomi, dan sebagainya. Bahkan, pengkajian terhadap ciptaan serta perbuatan tuhan, tak pernah dan takkan habis.

Aku suka mengambil makna bahawa ayat di atas juga melambangkan akan kasih sayangnya tuhan terhadap manusia. Yelah. Tuhan tu kan ghaib, tak nampak. Maka, kepada manusia yang kenal Dia, tahu kedudukan Dia dalam realiti ini, maka Dia mudahkan proses interaksi antara Dia dengan hambaNya tadi dengan menyuruh hambaNya fikir (ingat) kat Dia. Beruntunglah para hamba yang bukan saja ingat, malah memikirkan pula tentang hubungannya dengan tuhannya. Kerana ingatan kepada Nya itu sesungguhnya datang dari, kerana dan untuk Nya juga. Kita katakan beruntung kerana telah dipilih untuk menyaksikan semua itu.

Ilmu yang aku dapat dari ayat di atas ialah, kalau aku nak keampunan, aku serulah nama tuhanku yang membawa erti ke arah pengampunan dan kegagahan. Kalau aku nak kesenangan dari sudut rezeki, aku minta dengan nama tuhanku yang membawa makna kepada kemurahan, kekayaan. Kaitan dari pengetahuan ini pula ialah, ketika aku susah, dan aku rasa macam aku kena uji, aku kena PIKIR tentang apa yang cuba Dia sampaikan pada aku. Dan dalam pemikiran itu, aku kena banyak salahkan diri sendiri sebab takkan tuhan nak buat silap pulak? Dah tentulah kesilapan, kekurangan, kelemahan tadi tu datang sebab KITA yang silap kat mana-mana. Salah baca ke. Salah paham ke. Salah amal ke?

Jadi, mulai hari ini, marilah kita jangan fikirkan apa-apa pasal Dia melainkan dengar cakap Dia dan taat ajer. Kalau rajin sangat nak menyoal, baik kita soal diri kita tentang macamana kita nak jadi lebih taat lagi ke, kenapa kita takboleh rajin macam budak tu ke, boleh tak kita jangan banyak soal? Hehehe.


Wallahualam

2 comments:

~* chirpy_chummy *~ said...

indeed.

Irwan said...

Itulah. Redha dan pasrah, sabar dan tabah adalah ilmu yang sangat perdih untuk dipelajari...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails