Monday, April 4, 2011

Qiamullail botol susu



Sekadar berkongsi pengalaman menarik.

Kadangkadang, bila malam-malam, anak kecik kita merengek beria-ria nak susu. Kita yang tengah mamai cubalah menenangkan tangannya yang macam berenang-renang tu dan menepuk-nepuk manja punggungnya, untung-untung dia akan diam dan tidur. Tak. Jadi parents bukan semudah itu. Anak tu nak jugak susu. Takper. Sebab kita dah berpengalaman, susu dah ada buat tadi, kat sebelah jer. Bukak tudung, basah puting, sumbat.

Memegang botol susu masa menyusukan anak kecil memerlukan ketelitian. Tapi bila kita dah buat dua tiga kali, kita akan ada muscle memory. Samalah macam mulut anak kita ni yang otomatik terkeronyok dalam posisi menyunyut bila bibirnya tersentuh benda benda macam puting ni contohnya. Namun, semua itu (memegang botol susu) amatlah sukar dilaksanakan bila ia perlu dilakukan pada pukul 330 pagi. Dapatlak kita baru nak mula tido setelah perform tadi.

Jadi kita pun tunggu, lah, menahan sengguk dan mengantuk, mengushar level air susu dalam botol yang disedut anak tersayang. Kat sebelah Umi dah terbungkang. Takper, biarkan Umi rehat. Dari Subuh beliau bergerak takreti penat. Untung korang dapat Umi cam Umi korang ni.
Tarik puting keluar dari mulutnya sekali sekala, kasi pressure dalam botol tu neutral semula. Dah jadi vakumlak dok dihisap ajer. Kasi masuk angin semula. Bila bubbles dah reda, sumbat semula ke mulut si manja. Tunggu ja, sementara dia kasi clear.

Jumlah susu yang dihisap perlu dipantau. Memudahkan budget dan mengelakkan pembaziran. Sebab susu formula, takleh disimpan. Lepas dua jam dibancuh, kalau tak dihabiskan, terpaksa di sinki kan. Mahal, tu!

Bila dah habis, kesatkan mulutnya. Kasi hilang sisa susu. Nanti comot berkudis pula muka anak aku. Kalau boleh, kasi dukung, tegakkan, kasi sendawa. Kalau dia badmood lagi, mengiringkan dia mengadap kiblat di atas sisi kirinya (jantung di atas).


Masa tunggu sendawa, gosok belakangnya dari pinggang ke leher perlahan-lahan. Buat dengan kasih sayang. Tunggu dia sendawa. Biasanya ada dua. Sendawa besar yang pertama, diikuti oleh sendawa kecil seterusnya. Bila dah habis sendawa, barulah baby di tidurkan semula.
Dan inilah part yang paling penting dalam hal memberikan susu pada waktu sepertiga malam sebegini: mengambil ganjarannya.

Ganjarannya ialah baby yang dah kenyang tadi, bila dia dah selesa, dia akan senyum tanpa membuka mata. Bila dah nampak tanda terima kasih ni, kucup dahinya dan doa agar dia taat kepada Allah. Melihat senyuman tadi, semua penat lelah perit jerih menjaganya dari siang tadi hinggalah terjaga dari tidur ni,

 

...berbaloi.

2 comments:

Muhammad Fahmi said...

entry kali ni...sangat...

comel.

insyaAllah boleh praktik bila dah kawen. hehehe.. :)

Irwan said...

hahaha

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails