Monday, April 18, 2011

Interview dengan Wali (Israkmikraj yang dah tak heran)Ada sekali tu, aku terdengar satu cerita dari rakan seguru yang bercerita tentang pengalaman mereka dengan Tok Guru kami. Aku dah lama tak menjenguk Tok Guru. Dah bersawang dah hati aku ni. Lingkup habis dah. Memang dah sampai masa aku pergi jumpa dengan beliau.

Menurut cerita rakan aku itu, Tok Guru kami ni berupaya nak mengesan orang yang solatnya OK ke idak (jangan salah faham!) Tok Guru kami ni berupaya melihat kedudukan solat seseorang. Maka rakan-rakan ku yang lain (pada masa tu) bertanyalah pada Tok Guru kami ni akan kedudukan solat mereka masing-masing.

Tok Guru, dengan menjaga hati para anak murid, mengatakan bahawa kami semua masih fail lagi part niat (rukun pertama solat). Beliau menerangkan bahawa part niat tu ada 3 perkara (3 Q) yang kena dilakukan sebagai menandakan rukun itu telah dilaksanakan. Ini semua adalah basic dalam hal solat. Nak tau apa dia, sila tanyala para ustaz yang arif. Kat blog cikai ni bukan tempatnya.

Kami semua tertunduk dan mula mencongak semua solat yang kami dah lakukan sejak dari akil baligh hingga sekarang. Rupa-rupanya, tak satu pun masih ok lagi. Patutlah doa tak naik. Solat Taubat pun tak betul!

Tapi kami berpendapat, itu bukanlah alasan untuk tidak melakukan solat kerana meninggalkan solat fardhu itu untuk satu waktu, akan dihukum untuk berada di neraka selama satu wukuf. Itu baru kat neraka punya siksa. Banyak lagi. Cuba baca poster yang tertampal kat dinding masjid tu.

Cuma kita mesti BERAZAM nak memperbaiki mutu solat kita tiap kali kita melakukannya. Kalau dulu tak solat, kita mulalah solat. Kalau dulu solat ikut suka, solatlah diawal waktu. Kalau dulu solat berkemban, solatlah pakai cantik-cantik wangi-wangi sikit. Nak senang, solatlah kat masjid. Otomatik semua ni kita buat.

Rasa macam susahnya nak solat, kan? Jangan risau. Semua adab, peraturan, rukun, bacaan, mindset dan gerakan dalam solat sebenarnya, jika kita dok tumpu dan jaga nak patuhi, dah  kira solat tu tahap kusyuk wali-wali dah. Series. Kalau dapat istiqomah merasa solat camtu selama 3 waktu berturut-turut (macam dari Subuh ke Asar atau dari Zuhur ke Isyak, atau sebagainya), dapatlak kita kaki puasa sunat, silap-silap boleh dapat keramat terbang atau traffic light sentiasa hijau. Series! Tak caya cuba pergi menuntut dan beramal!

Untuk beginners yang baru nak mula solat, tak tau baca patihah pun takper. Tapi syarat kena solat kat masjid. Nantik cepatlah kau improve. Tak reti bertanya, tak tau berguru. Jangan beramal dengan melulu. Carilah ilmu sebagai alasan nak melakukan, bukan nak mengelat.

Tapi tak. Bila dah tau pulak, kita anggap solat ni macam beban. Seluar kotor lah. Berhadas lah. Tak yakin lah. Stone lah. Jiwa kacaulah. Nak seribu daya, ye tak? Tak endak....?


.
.
.

Tapi Allah tetap sayang dengan kiter.
Tak israkmikraj ke kemaluan kita?

No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails