Thursday, March 10, 2011

RTM3 cari pasal lagi! Supernatural diganti Fuhhh?!!



Malam haritu, rakan-rakan sefanatik siri SuperNatural yang ditayangkan di RTM3 setiap Selasa jam 11malam, telah mula men tweet-tweetkan diri semasing, mengingatkan akan detik siaran pada malam tersebut.

Semasing sibuk dengan cerita last week lah. Ada yang nak jadi Castiel lah. Ada jugak dua tiga orang tahsapantah datang join-join tweet dengan kitorang. Sempena menyambut siaran mingguan siri SuperNatural kat RTM3. Bukannya takleh download siri ni sampai habis. Dah ada dah. Tapi ia disiar semula jika kami nak refer balik bagi memastikan siapa betul masa kami berdebat pasal siri-siri kegemaran kami ini saja. Apa yang menariknya cerita Supernatural ialah bukan saja pada jalan cerita Dean dan Sam dalam mengelakkan apokalips, tapi juga eksplorasi gaya persembahan cerita yang ditonjolkan oleh pembuat atau team SuperNatural ni. Maklumlah. Bila ia sebuah siri TV, dia akan disaksikan oleh peminat, lebihlebih lagi pengkritik.

Cerita SuperNatural setakat ini mencabar pemikiran fans nya dengan menampilkan watak PENULIS buku Supernatural tu sendiri dalam kisah pengembaraan Sam dan Dean. Atau buat cerita Sam dan Dean terperangkap dalam game maze house dengan fanatik cerita SuperNatural (ni kira live tribute to fans la ni). Menjadi laktu! Lepas tu ada kisah dimana style 'what-if, what-if" digunakan untuk mem-spike kan siri mingguan yang kengkadang sampai part hambar. Tak macam cerita Charms, Friends atau Cosby yang sampai satu tahap kita meluat tengok orang menari mengeliat-ngeliat konon macam Bill Cosby atau Will Smith dalam No Jiggy With It. Watak Sam dan Dean aku rasa dah meresap ke dalam pelakon tu sampaikan aku takleh tahan gelak bila tengok Dean berlakon cerita cinta satu masa sekejap dulu. Tengok. Nama pun aku tak panggil nama dia sebenar. Sapa ntah nama Dean winchester. Anyway...


Semalam RTM3 pergi taruk cerita Fuhh! menggantikan cerita SuperNatural yang dah berkurun kat situ. Siap cakap lagi lepas ni takde tukar-tukar lagi dah. Weyhh!! Haritu kau main-mainkan SmallVille. Sukasuka siar. Sukasuka sambung. Pastu tetiba kau tukar jadi tunjuk ajar nak seeku.


Sekarang kau tukar slot SuperNatural pulak. Untuk Pengetahuan kau, kitorang ni tengok RTM3 masa Bullshit Utama dan cerita SuperNatural ajer. Sajer nak belajar-belajar jadi rakyat Malaysia di desa. Kau buat lak camni. Camner aku tak gi langgan Astro? Camner tak dakyah MTV dan Nickleodeon yang meresap masuk ke jiwa generasi akan datang? Camner orang tak pergi ke media alternatif? Dan mengundi semangat yang menggalakkan pemberontakan?

Yang hampehnya tu bukan sekadar memerhatikan dia buat hati penonton marhaen cam kita ni cam mainan. Yang hampehnya ialah mengetahui kita dijual.

hehe

8 comments:

zaty hanyut said...

dulu kan (masa aku kecik2) la, cikgu aku, mak aku selalu pesan tengok berita supaya knowledge aku bertambah, bahasa aku bertambah okey, tapi aku tengok berita sekarang sangat lah ... (sila isi tempat kosong), dan tak mungkin aku akan suruh anak2 aku tengok, aku akan suh diorg baca blog instead, information sometimes more accurate than those media-whore..

zaty hanyut said...

ps : i mean, not only blog, any reading material from many resources in internet. Malaysia's media is suck and biased..totally ..

Pena Marhaen said...

aku antara insan yang amat kecewa bila siaran rancangan peberet aku di ganti dengan rancangan gosip bodoh...

Al said...

haha
entri yg mmg psti kuar, kuar jgk akhirnya

sbbkn tweet ko,ak tggu dpn tb mlm tu
tup2 kuar fuhh so last2 beralih ke desperate housewife
kahkahkah

apepon ak mmg x mghrp sgt rncangan tb ni
sjk dlu lg dorg suka tkr2 siaran
hampeh

Dark Half said...

kemain kau scuba. main tweet2 je skrg. p toilet, kau 4square skali tak? huhu
daripada kau subscribe astro, baik kau amik berokben jer.
member aku tensen tak bleh layan discovery channel, anak dia asik nak layan CERIAAA jek kat astro..haha

Irwan said...

cibs, korang

Mia said...

where is the translate button? i like your blog but i cant read it.

Irwan said...

If you use google chrome, it supposed to be at the top most of your screen, just under the search tab

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails