Monday, March 14, 2011

Atan dan Abu (Gempa bumi, rusuhan, tsunami, nuklear dan Datuk Lee Chong Wei)

Atan: sampai sekarang Jepun masih dilanda dengan gegaran. Ini menyebabkan air laut berkocak dan menjadi tsunami. Menurut data huru-hara ombak direkodkan setinggi antara 1 hingga 10 meter.


Abu : Gegaran telah memusnahkan loji nuklear dan telah berlaku pencairan. Tak kisahlah apa maknanya tapi lepas ni kita jangan makan sushi atau pakai selipar jepun. isu nuklear ni juga bermakna akan ada teroris dapat sumber nak buat bom atom. Siaplah korang...


Atan : Ombak tsunami dijanga melanda kawasan sekitar benua. jujuran gunung berapi dan plat tektonik di permukaan bumi dikatakan masih belum selesai dengan kerja mereka. Sama ada akan ada gegaran finale atau semua tekanan itu meletus dengan letupan di gunung berapi yang berkenaan.


Abu : Dah tentu media Jepun dan dunia akan dikaburkan dari berita sebenar tentang pencemaran radioaktif yang berlaku di Jepun. Serupa macam cerita wayang yang diorang buat pasal peperangan di Iraq, Afghanistan, Iran, Pakistan atau propa-propa politik dan kapitalis kat Bullshit Utama. Sekarang pun orang Malaysia lagi sibuk blog pasal Merong Mahawangsa dari cerita pasal orang Jepun yang nak datang lepak kat rumah kita buat sementara.


Atan : Ekonomi dan masyarakat dunia yang teruja akibat huruhara di dunia Arab, dinormalizekan kembali dengan tragedi di Jepun. Pasaran ekonomi menjadi teragak-agak. Semua disaran agar mula beli emas dari sekarang. Harga duit akan di manipulasi. Tak pasal-pasal je kang ramai pengemis jadi muflis. Di satu sudut, Cik Israel mengambil peluang dengan meluaskan lagi kawasan jajahan mereka dan mengebom orang Palestin sepam dua.


Abu : Segala isu di luar sebenarnya merupakan input kepada Malaysia. Malaysia boleh meningkatkan lagi pelaburan dalam negeri dalam sektor semikonduktor dan teknologi memandangkan geografinya yang kukuh. Loading cip-cip kat Jepun yang tengah disaster tu mesti nak kena alih kat mana-mana. Nilah masanya. Isu dunia Arab juga meningkatkan pelancongan dan jumlah orang lelaki pakai seluar pendek semayang jemaah kat surau KLCC. Ramadhan kalini dijangka ceria. Sipakan plan nak berniaga apa. Tu ajer.


Atan : Keadaan huruhara pula semakin merebak ke sini sana. Rusuhan dan keganasan dilaporkan bermula juga di negara besar. Semua dah malas nak kerja bila duit gaji; walau camana jimat pun akan habis menjelang hari kedua. Batas moral atau timbang rasa semakin binasa. Manusia berpuak mengikut fahaman dan ideolisme.


Abu : Manusia semakin hilang kekuatan mental dek rasukan dadah, muzik dan seks. Ditambah lagi dengan tweeter. Orang tak cukup tidur pasal main tweet dengan follower gambar avatar cun tu memang biaser.


Atan dan Abu: Sigh...
Atan dan Abu : ...dan kau dan aku dah lupa semua ini sebab Datuk Lee Chong Wei menang All England.

2 comments:

ali said...

bro, atan dan abu ni mmg wujud atau rekaan sendiri? saja nak tau

Irwan said...

atan dan abu memang wujud. cuma perangai mereka di moderate kan sedikit untuk tatapan pembaca blog ini.

dalam dunia sebenar, Atan dan Abu lagi gila dari apa yang korang sangka...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails