Friday, February 18, 2011

Kita, Mug dan Realiti (Azan; Senjata muslim terakhir)Semua orang tahu, azan dikumandangkan menandakan masuknya waktu solat fardhu bagi satu-satu kawasan. Dan semua orang juga tahu bahawa masuknya waktu solat fardhu, ditentukan menurut kedudukan matahari untuk kawasan tersebut. Solat Subuh sebelum matahari keluar dari ufuk timur, solat Zuhur semasa matahari gelincir sedikit dari tengah langit, Asar pula sebelum matahari nak terbenam, Maghrib setelah terbenam, dan Isya sebagai pengabdian di waktu malam.

Kemudian semua orang tahu bahawa bumi berputar dari timur ke barat. Maknanya matahari mula kelihatan dari ufuk paling timur sekali di bumi ini. Jika dari takrif persempadanan dan lokaliti manusia moden, Jepunlah negara pertama yang disirami matahari pada setiap hari. Maknanya azan untuk hari itu pertama sekali berkumandang di Jepun. Ia kemudian diikuti oleh negara jirannya. Maknanya azan bergerak dari timur ke barat.

Bila azan dikumandangkan, setan akan lari. Dikatakan setan yang bertempiaran masa dengar azan, mereka akan lari sambil terkencing-kencing dan terberak-berak menuju ke pengkalan berhampiran iaitu tandas manusia. Pengikut Iblis, memang ditune agar benci dengan azan. Azan ialah seruan mendirikan solat. Seruan mengajak manusia kepada Allah. Dan ia adalah bertentangan dengan perjuangan Iblis yang mengajak manusia jauh dari Allah.


1) Adakah anda melarikan diri semasa terdengar seruan azan dengan menukar channel/radio atau mempekakkan telinga dengan buat tak tau?


2) Jadi, mulai hari ini, kuatkan volume TV atau radio anda bila azan dikumandangkan. Tapi tolonglah lakukan dengan akhlak dan jangan sehingga mengganggu ketenteraman awam. 


3) Ajarkan anak-anak kecil kita agar conscious dengan kewujudan azan. Ajarkan mereka menghormati azan dengan MENDENGAR seruan tersebut (DIAM) dan membaca doa selepas azan (PENTING!). Ajarkan juga terjemahan setiap kalimah dalam azan tu dan apa tafsirnya. Kalau tak tau, SILA TANYA ustaz!


4) Sebagai orang Islam, kita kena sensitif dengan waktu solat. Kena tau waktu solat hingga ke saat yang tepat. Harini Asar pukul berapa? Isya' masuk pukul berapa? Lepas tu, barulah kita akan menghargai waktu syuruk, imsak, dhuha, 2/3 malam dan sebagainya. Kita mulakan budaya ini dengan bertanyakan "dah solat?" selepas kita bagi salam setiap kali bertemu dengan rakan semuslim yang lain. Jadikan ini sebagai satu kebiasaan. Ni balik-balik "dah makan?" atau "keja dah siap?" atau anda tahulah sendiri...


bersambung lagi weyhhhh...

4 comments:

Dark Half said...

"woii..diam2..azan la wey"
"apsal pulak nak kena diam?"
"hormat la...lagipun sapa yg ckp time azan, akhirat nanti muka dia jadi muka babi"
"habis, yg kau ckp2 time azan ni pehal?"

Irwan said...

kau ni dark....

Al said...

ak yg xtau ingin btanya

adkh hkum mnjawab azan dr tv atau radio sme ngn mjwb azan yg kita dgr dr msjid/surau?

klo azan kat tv tu utk wktu yg lain dr tmpt kita?

Irwan said...

it's not about the technicals, Al. It's the thought that counts...

jawab ikut kemampuan dan kefahaman..lagi baik jawab yang setempat....dengan memergikan diri ke masjid

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails