Friday, February 25, 2011

Bila time berdoa masa solat Jumaat, aku teringat..."...minalmukminin walmukminaaattt..."

...dan semua jemaah menadah tangan nak berdoa sebab khutbah kedua dah nak habis. Ada yang terpisat-pisat baru jaga dari tidur. Ada yang kusyuk. Ramai juga yang baru nak letakkan henfon daripada bertwit-twit dari tadi. Aku pun angkat tangan nak meng aminkan doa...

Kemudian sampai part mendoakan keselamatan Raja dan Pemimpin Negara, tu. Aku menoleh ke kiri dan ke kanan. Ada pakcik tua yang aku lihat menekapkan tangannya ke mulutnya. Ada yang melepaskan tangan mereka macam don't care. Ada yang siap buat macam doa tolak bala. Aku pandang ke depan semula. Aku pandang pada mereka. Kelihatan semua kembali menadah tangan mereka selepas doa keapda pemimpin itu berlalu.

Aku terkedu.


Bukan sebab riak kekecewaan yang aku lihat terpancar dari muka mereka masa mereka buat macam tadi tu.


Bukan sebab keramaian orang yang kelihatan terkesan setiap kali doa WAJIB kepada pemimpin didoakan di saat doa paling mustajab itu berlaku.


Atau aku terkedu sebab aku paham apa yang mereka cuba sampaikan kepada orang yang ternampak akan apa yang mereka buat sebab si Raja bersolat cuma beberapa saf saja kat depan tu. Menteri Besar kat sebelah dia, direct belakaang Imam.


Bukan semua tu.


Aku terkedu sebab aku dah tau.
Aku tak kusyuk dalam aminan ku...

Semoga solat jumaatku kali ini juga
Tak siasia...

2 comments:

Kap said...

hadapi masalah sama setiap Jumaat.

Irwan said...

sama...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails