Friday, January 28, 2011

Meningkatkan jumlah Pengundi.



Jika baik buruk sesuatu parti politik itu boleh dinilai melalui perlakuan para pengikutnya semasa berkempen, atau fakta-fakta yang disajikan melalui medium-medium propagandanya, maka tak salahlah jika kita menilai kebutuhan bangsa-bangsa utama di negara ini dalam usaha meningkatkan jumlah pengundi yang memihak kepada mereka, melalui perkara yang berikut:

Kita pernah mempersoalkan di sini bagaimana GRO berpaha gebu dan berambut super straight banyak betul mencari rezeki melalui aktiviti pen-GRO-an mereka di negara ini. Setiap minggu ada saja berita tentang serbuan ke pusat hiburan, rumah urut atau restoran-restoran sulit yang menawarkan khidmat seks daripada mereka. Sampaikan Buletin Utama tu tak berseri kalau takde segmen yang menunjukkan kru 999 membuli lengloi-lengloi ni. Kita mempersoalkan bagaimana mudahnya amoi-amoi yang tak laku kat industri pelacuran HK dan Taiwan tu boleh sampai ke sini dan bagaimana pusat hiburan yang telah diserbu beratus kali pun masih berani nak beroperasi. Dari luaran nampak macam isu pelacuran. Tapi dari sudut yang halusnya, baby-baby yang berjaya dilahirkan dari mereka ini bakal menjadi pengundi satu hari nantik. Mereka sedang dibesarkan di pusat jagaan NGO seluruh bandaraya. Inilah plan 20 tahun namanya. Untuk plan jangka pendek, mereka mewarganegarakan setiap warga emas yang tak pernah membayar cukai atau ambik pedulik pasal ada ke idak kad pengenalan itu sebagai ahli. Bila orang tua ni dah mati, IC mereka akan di recycle untuk GRO-GRO yang bakal datang nantik.

Kita tak pernah lagi memperkatakan tentang populasi sebenar kaum yang satu lagi ni sebab kebanyakan mereka bila dah kaya sama ada akan migrate ke Australia, Canada atau ke Ireland. Yang tinggal hanyalah mereka yang sampai dah nak mampos pun tak pernah pedulik pasal IC. Serta anak-anak mereka yang mengemut cam kambing bebiri. Ni kalau sekali kita kira setiap makhluk yang ada dalam setiap estet dan ladang tu, maunya terperanjat akak pendaftaran dan kasi blow JPN punya KPI. Korang tak perasan ke jumlah doktor dan peguam dari kaum ini amatlah signifikan berbanding dari 2 kaum yang lain? Korang kira yang ada dalam Malaysia jer, memanglah tak perasan. Cuba kau panggil balik semua tenaga pakar yang dok luhala kat luar tu, kau akan terkejut dengan data depan mata kau nantik. Kau check jumlah kaum ni yang bekerja sebagai GM ladang pertanian kat Indonesia pun kau boleh terbeliak nantik. Diorang ni balik maa Deepavali. Cuba check.

Akhir sekali; yang Melayu. Nilah yang paling berjaya dalam menaikkan jumlah pengundi. Kaum ni memang membiak macam ayam. Bangun pagi nak menelur. Tengahari buta menelur lagi. Minum petang dan makan malam toksah citer la. Tu sumer sessi menelurkan ibu ayam di reban orang pulak. Tak cukup dengan ibu, si anak ayam pun ditelurkan jugak. Punyalah berjaya hinggakan melambak-lambak baby yang lahir hinggakan terpaksa dibuang-buang atau di eksport ke negara yang memerlukan macam Singapura atau Jepun. Semua ni akan diberi kad pengenalan dan semuanya layak mengundi satu hari nantik.

Dari ketiga-tiga trend ini, dilihat bahawa kaum yang pertama melakukannya dengan lebih sistematik. Mereka yang dah ada kuasa ekonomi, akan lebih mudah nak membesarkan generasi mereka berbanding dua kaum yang lain yang kebanyakannya adalah di kelas sederhana (yang sedang huruhara sekarang). Tambahan pula dua kaum ni lemah part berpersatuan untuk common goal dan tidak hairanlah bagaimana China lebih menarik pelabur berbanding India dan Indonesia WALAUPUN kat negara mereka banyak bencana alam. Kita nampak bahwa dalam 10 atau 20 tahun lagi Malaysia akan sama ada jadi macam HongKong atau Singapura. Takpun sekurang-kurangnya macam Pulau Pinang...

Perlumbaan meraih undi ini semakin menjadi-jadi, dapatlak PM masih lagi merahsiakan tarikh keramat pemilihan seterusnya. Maka pelan tindakan dalam menaikkan jumlah pengundi ini akan diteruskan sehinggalah ada pihak yang menang. Senang cerita, PRU13 akan diadakan setahun selepas tarikh akhir pilihanraya kecil diadakan. Kita tengok lepas Merlimau ni, cukup tak majoriti 2/3 untuk menang tanpa soal jawab?

Kalau tak cukup, maka akan ada lagilah yang akan mati. Dan tidak. Kita bukan tuhan. Tapi kalau kita baling bola tennis ke langit, ke mana lagi ia akan jatuh jika bukan ke bumi? Camtulah kita buat kongklusi mudah di tengahari Jumaat ini. Sekian.

7 comments:

Dark Half said...

marilah marii..pegi mengundii
paling best kalau dapat rosakkan ballot dgn melukis smiley

Irwan said...

jangan membazir kertas dan masa kerna membazir itu syaitonnnn...

Dark Half said...

kekeke..kalau mengundi untuk syaiton bleh?

Irwan said...

it`s your choice. but why number two when number WAN is just beside you?

Dark Half said...

takde la..kekadang tu bkn sengaja nak bazirkan kertas undi atau masa. both candidates are not my choice. out of 2, i only ruin one, not WAN

aku tertarik dgn isu merecycle IC tu. memang make sense. kwn aku penah cter, warga myammar yg ramai bermastautin kat area tepi laut di kampung dia senang2 je dpt status warganegara time pilihanraya

Irwan said...

banyak lagi benda yang di recycle kat malaysia ni...

Aizat Hawari said...

adakah dah di takdirkan sebegini jadinya negara kita..? takda ubat kah? kalau ada ubat pon, takda orang nak makan mcam mana.. doktor yang menyarankan ubat yang betul, kita cakap dia jahat.. bila pkir2 blek, dah jadi gila trend manusia ni.. kadang2 kita yang 'sedar' ni, kita rasa kita beruntung kerana tahu hal yang sebenar.. tapi mereka yang kata doktor tu gila, pun kata mereka 'beruntung' kerana berada di persimpangan kebenaran juga.. akhir kata, kita semacam tunggu saja penyelesaian daripada Allah dan ketetapan nya berlaku.. tapi aku ni optimist.. aku rasa jika ada dikalangan umat2 Muhammad ni yang bersungguh2... pasti boleh ubah.. alik2 kena jadi macam game assasin creed ni.. kena ada gerakan yang betul2 sistematik dan berwibawa.. bukan xda..dah ada... tapi mcam tak berjaya.. macam ada silapnya.. ya Allah di manakah Kau...kami sedang memanggilmu..

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails