Wednesday, December 15, 2010

Berita Terkini



Rabu, 15 Disember 2010. Kampung Paya Besar Pedas, Negeri Sembilan. Sebuah blog yang berpaya besar tetapi pedas telah dikesan menyebarkan dakwah secara haram di sebuah perkampungan kecil dekat dengan pekan Rembau, barubaru ini.


Blog ini yang kononnya didakwa sebagai "catatan pandangan dalam bentuk web-log", telah dikesan menyebarkan fahaman sendiri yang pada pendapat penulis blog itu adalah selari dengan ajaran sunnah wal jamaah yang diikuti di negara ini.

"Sungguhpun ia selari dan tepat dengan tuntutan mazhab kita, jika pendakwah itu tidak mendapat kelulusan dari Jabatan Agama Islam atau JAI, dia dikira sebagai pendakwah HARAM" kata Allama Sheikh Tuan Haji Abu Danish Daniel; Ketua Agama Islam Malaysia kedua selepas Agung, ketika diminta mengulas tentang peningkatan mendadak jumlah 'unknown'yang mem follower blog tersebut sejak ia dimulakan pada pertengahan Julai tahun ini.

Seseorang boleh bergelar sebagai pendakwah bebas di Malaysia selepas menduduki peperiksaan dan temuduga sebagai pendakwah bebas di pejabat agama pada waktu pejabat. Ujian bertulis pada setiap Selasa sementara interview berjalan sepanjang masa, tapi ikut kecukupan man power. Silibes kependakwahan yang diluluskan, serta senarai buku teks yang dibuat oleh Kementerian Kebudayaan dan Telekomunikasi ada terdapat di semua toko buku yang terkemuka dan berhampiran.

"Kengkadang para ustaz kena ikut team polis dan bomba pergi rush atau gi tempat accident sebagai saksi, jadi takder orang nak jaga ofis. Kami dah mintak penambahan kakitangan dari Pusat, tapi mungkin sebab Jabatan kami tak terlibat secara langsung sebagai salah satu NKRA, maka nampaknya kami terpaksa redha dengan kerja yang melambak sebagai penguatkuasa agama, ni" keluh Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam yang enggan namanya disiarkan.

"Susahlah nak bertauliah-liah pulak. Inilah manusia bila dah berkuasa. Semua benda nak dicukainya, sampai nak tablek pun kena bayar yuran" rungut seorang karkun otai yang ditemubual sebentar tadi.

Kadar cukai yang dipungut sejak Akta Dakwah se Malaysia 2010 diperkenalkan sejak awal tahun ini menunjukkan prestasi yang memberansangkan. Ini kerana di Malaysia, kerjaya sebagai pendakwah itu dipandang tinggi. Makan minum mereka siang dan malam, transport, malah siap dapat elaun bulanan dan bonus sara hidup beserta pencen DAN potongan KWSP, disupport sepenuhnya oleh kerajaan.
Pendekatan parti baru dalam menangani masalah peningkatan pengangguran berpendapat; duit hasil minyak dan sektor perindustrian negara saja memang tak cukup untuk mengelakkan rumah rakyat jelata ditimpa banjir, tapi ia taklah sepenting dari memastikan anak-anak muda bangsa kita lepasan universiti mendapat pekerjaan dengan segera. Dan pekerjaan sebagai pendakwah pula telah diwarwarkan melalu RTM sebagai satu pekerjaan yang mulia. Keberkesanannya dapat dirasai apabila 45% daripada kanak-kanak 7 tahun yang ditemubual telah memilih kerjaya sebagai pendakwah bebas sebagai citacita mereka. Sebelum ini, 60% budakbudak 7 tahun bercitacita nak jadi otromen, 20% Rosyam Nor, sementara 20% lagi nak jadi punk.

"Nombor ini ialah majoriti, di mana 25% lagi ialah bidang angkasawan, 15% duduk dalam opis,dan selebihnya others" ulas Encik Muthu, Pegawai Data Entry dan Elektromagnetik Negara berkenaan keputusan survey cita-cita budak darjah 1 yang diumumkan semalam.

"Bila sebuah blog diwujudkan dan mencapai tahap follower tertentu, pihak SKMM akan mula memantau berapa buffered earning serta jumlah perkataan mencarut dan gambar lucah yang terdapat dalam laman web itu. Lelabah sesawang kami akan menganalisa blog yang ekstrimis serta series dalam hal hal berkaitan ketuhanan, tauhid, serta PM dan Raja" ujar Encik Muthu lagi.

"Blog payabesarpedas didapati menyalahi Akta Pendakwahan melalui Blogging, Artikel 71400A Pindaan 2010 berlandaskan ayat sekian-sekian dari Surah sekian yang menghalang seseorang dari meletakkan iklan kalau blognya ada berbaur keislaman atau kepolitikan yang boleh menggugat kerajaan pusat. Dia boleh diberikan ganjaran sebanyak mana yang dia nak serta pilihan untuk menjadi pendakwah bebas berlesen atau tidak. Jika didapati tidak, maka sipesalah akan dihukum dengan mengistiqomahkan 40Hari setiap tahun selama 4 tahun serta wajib 2jam setengah setiap hari selama 50hari berturut-turut serta kerja amal ringan" Ulas panjang lebar dari encik Muthu yang mendapat pendidikan Islam formalnya di Sekolah Menengah Agama Rembau. Encik Muthu sendiri ada lesen sebagai pendakwah bebas walaupun dia bukan seorang Islam.

"Atas sebab itu, dikhuatiri blog ini akan mewujudkan fenomena Ayah Pin atau Allahyarham Ashaari dikalangan rakyat Malaysia dan dunia. Penyebaran pemikiran payabesarpedas harus disekat walaupun penulis boleh dapat lesen sebagai pendakwah bebas itu dengan harga RM250 untuk pakej Beginner (KAFA dan Mukaddam) selepas ini"


Ini bukan soal politik. Ini soal masa depan bangsa Melayu yang menjadikan agama Islam itu sebagai takrif kepada bangsanya. Dan blog yang banyak kali ulang dua perkataan ni serta banyak perkataan mencarut akan didakwa demi mengekalkan keharmonian sebuah negara majmuk seperti Malaysia

Pihak berwajib masih belum dapat memastikan lokasi penulis blog buat masa ini. Sumber terakhir melaporkan penulis dilihat berlegar-legar sambil naik motor kapcainya di Amsterdam. Sebagai penutup, kita akhiri Berita Terkini dengan Lagu dari diorang ni.



They paved paradise and put up a parkin' lot
With a pink hotel, a boutique, and a swingin' hot spot
Don't it always seem to go
That you don't know what you got till it's gone
They paved paradise and put up a parking lot

They took all the trees, and put em in a tree museum
And they charged the people a dollar and a half to see them
Don't it always seem to go
That you don't know what you got till it's gone
They paved paradise, and put up a parking lot

Hey farmer, farmer, put away your DDT
I don't care about spots on my apples,
LEAVE me the birds and the bees please
Don't it always seem to go
That you don't know what you got till it's gone
They paved paradise and put up a parking lot
Hey now, they paved paradise to put up a parking lot
Why not?

Listen, late last night, heard the screen door slam
And a big yellow taxi took my girl away
Don't it always seem to go
That you don't know what you got till it's gone
They paved paradise and put up a parking lot
Well, don't it always seem to go
That you don't know what you got till it's gone
They paved paradise to put up a parking lot
Well now, they paved paradise
And put up a parking lot

I don't wanna give it
Why you wanna give it
Why you wanna givin it all away
Hey, hey, hey
Now you wanna give it
I should wanna give it
Now you wanna givin it all away

Hey, paved paradise, put up a parking lot
Paved paradise, and put up a parking lot

Lirik ada sekali dan semua boleh berkaraoke sama-sama.

6 comments:

AMir Izzat said...

huh? haha..betul ke nie?? tapi blog nie memang menarik perhatian sy. semalam sy menghabiskan masa untuk membaca blog ini..memang membuka minda terutamanya pasal orang kerja MARA tue..

p/s" baca entri mula2

princeduyong said...

hahaha....

Ka-Ching said...

mmg terkini heheh.

ske sgt gaya penyampaian ko

Irwan said...

timer kasih, timer kasih...

saya sebagai tuan rumah berbesar hati untuk menjemput semua untuk kenduri cukur tocang saya yang semakin panjang...hehehe. Hari Sabtu, lepas Maghrib. Jangan bawak kawan.

Dark Half said...

Berita Terkini ni buat gua perasan laa...cakap la lu perli blog gua.takpe2,nanti gua sumbat lagi byk gamba awek dgn middle finger up.baru terkini lagi sensasi, bai! lu apa tau?dah sibuk sgt nak berdakwah,cukai ciput camtu pun takleh bayar? stop whining la,bernanah mata gua baca entry2 lu

Irwan said...

soalnya, nak berdakwah pun kena cukai ke? What's next?

Dan sesuatu diistilahkan haram di Malaysia jika ia tidak berdaftar atau berlesen. Bukan atas apa yang disebarkannya. ATau gaya pemikiran yang diketengahkannya.

hahaha. good comment

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails